STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

28 april 2014

De Stichting van de Arbeid presenteert handreiking Taal en veiligheidsrisico’s

Niet goed omgaan met procedures en instructies als gevolg van taalproblemen is een van de oorzaken van ongevallen op het werk. De Stichting van de Arbeid heeft een praktische handreiking door TNO laten ontwikkelen om taalproblemen als oorzaak van onveilige situaties op de werkvloer aan te pakken. De handreiking is vanaf 18 april 2014 beschikbaar als digitaal instrument op de website.

 

Taal speelt vaker een rol bij ongevallen op het werk dan menigeen denkt; in zo’n 5 tot 10% is dit het geval. Werknemers die de Nederlandse taal zowel mondeling als schriftelijk onvoldoende beheersen of moeite hebben met lezen en schrijven, zijn niet altijd in staat om veiligheidsvoorschriften en instructies te begrijpen. Bovendien zijn veel veiligheidsdocumenten in onbegrijpelijke taal geschreven.


De handreiking Taal en veiligheidsrisico’s bevat praktische oplossingen voor situaties waarin taal een veiligheidsrisico vormt. Werkgevers en werknemersvertegenwoordigers kunnen hieruit putten om in hun arbocatalogus de in hun sector of branche voorkomende risico’s te beschrijven en oplossingen te bieden.

 

Tijdens de Week van de Ondernemer (7-10 april) hebben Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, en Marja van Bijsterveldt, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, de handreiking Taal en veiligheidsrisico's in ontvangst genomen uit handen van Mario van Mierlo, voorzitter van de Werkgroep Arbo & Vitaliteit van de Stichting van de Arbeid.

 

Naast deze handreiking is op www.taalwerkt.nl informatie te vinden over taalscholing voor werknemers. Zowel werkgevers als werknemers kunnen hier terecht voor oefenmateriaal, taaltesten, cursusaanbod, kosten, achtergrondartikelen en financieringsmogelijkheden.

 

Persbericht Stichting van de Arbeid: 20 april 2014Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina