STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

8 januari 2016

Grootse samenwerking Vanderlande en STE


Dat Engels belangrijk is voor Vanderlande is evident: het bedrijf is internationaal marktleider op het gebied van bagage-afhandelsystemen en systemen voor distributiecentra, en heeft vestigingen over de hele wereld. Maar zitten de medewerkers al op het gewenste niveau? En welk taalniveau heb je nou precies nodig bij het uitvoeren van je werk? Vanderlande investeert graag in haar medewerkers en klopte daarom bij STE aan om het vraagstuk samen op te pakken. 

 

Meer dan de helft van de ruim 4000 medewerkers van Vanderlande is niet-Nederlandstalig.

Engels is dan ook de voertaal bij het Veghelse bedrijf. “Gaandeweg merkten we onder medewerkers dat er een behoefte was om hun Engelse taalvaardigheid te verbeteren. Sommige collega’s ervoeren problemen om alle Engelstalige communicatie te begrijpen”, zegt Ellen Daamen, learning consultant bij Vanderlande. “Het zou jammer zijn als er hierdoor fouten worden gemaakt of dat iemand in een vergadering zijn mond niet opendoet, omdat hij het juiste woord niet weet in het Engels. Daarom hebben we besloten om álle medewerkers een training Engels aan te bieden, om hun vaardigheden te verbeteren.”


Groepsindeling naar achtergrond en leerdoel
De Vanderlande Academy maakte een uitgebreide informatieflyer en STE verzorgde een presentatie over het belang van Engels. “Zo hebben we iedereen geïnformeerd over de mogelijkheden om een taaltraining Engels te volgen”, vertelt Ellen. Hierna konden geïnteresseerden zich inschrijven voor een intake, waarin het startniveau en leerdoel werden bepaald. Dit gebeurde op vrijwillige basis, want je leert het beste als je gemotiveerd bent. Meer dan driehonderd medewerkers maakten van deze mogelijkheid gebruik. Vanuit de intakes werden groepen gevormd. “Op niveau, maar ook op achtergrond en leerdoel”, legt Wendy Koelen, accountmanager van STE, uit. “Er kwamen algemene groepen, en groepen met alleen technische medewerkers of mensen die hun Engelse presentatievaardigheden wilden verbeteren. Zo kon iedereen op maat geschoold worden.”

 

Het juiste niveau
Collega’s die af en toe klantcontact hebben, werd geadviseerd Engels op A2+ niveau te leren. Medewerkers met veel klantcontact zouden voor B1+ gaan en mensen met intensief klantcontact voor het B2 niveau of hoger. In september gingen de eerste acht groepen van start. De trainingen vonden plaats van 16.00 uur tot 18.00 uur: één uur in werktijd en één uur in eigen tijd. “We hebben bewust de drempel om deel te nemen zo laag mogelijk gemaakt”, zegt Ellen Daamen van Vanderlande. “Het is ook echt fijn dat de lessen bij ons plaatsvinden. Dat raad ik andere bedrijven ook aan om te doen.”

 

Vervolgtrainingen

“Iedereen die interesse heeft, kan deelnemen aan een training”, gaat Ellen verder, “het zit nu standaard in ons trainingsaanbod. In een training van 30 uur ga je één niveau omhoog, bijvoorbeeld van A2 naar A2+ (kijk voor een uitleg bij de niveaus op de site van de ERK). Als je méér wilt leren, kun je je inschrijven voor een vervolgtraining. Vanuit de eerste trainingen volgen ook maatwerktrajecten, zien we al. Zo worden de receptionistes apart getraind en krijgen collega’s die veel rapporten schrijven een specifieke schrijfvaardigheidstraining.”

 

Positieve evaluatie
Collega’s vullen de evaluaties positief in. “Er wordt veel gewerkt met materiaal uit onze organisatie”, zegt Ellen. “Je eigen mails worden besproken en je geeft bijvoorbeeld een presentatie over je werk. Dat maakt het erg leuk, het is écht on the job. Vooral in de algemene groepen geven mensen aan dat ze - naast de taal - veel leren van het werk van iemand anders. En wat de trainingen echt opleveren voor ons? Mensen begrijpen meer, voelen zich zelfverzekerder als ze Engels spreken en kunnen zaken beter nuanceren.”

 

Heeft u ook een taalkwestie in uw bedrijf?
Neem contact op met uw accountmanager. STE denkt graag met u mee!

 Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina