STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

7 januari 2016

Presentatrice en dagvoorzitster Meike de Jong: ‘Welcome ladies and gentlemen, I’ll be your moderator for today’

Haar Engels was al ruim voldoende om congressen te leiden en interviews af te nemen. Maar als presentatrice Meike de Jong een grapje wilde maken of iemand wilde aanmoedigen om zijn mening te geven, dan merkte ze dat ze minder mogelijkheden had dan in het Nederlands. De maatwerk lessen van Melissa McGee van STE kwamen dan ook goed van pas. “De training is zó van meerwaarde geweest”, zegt Meike, “ik sta nu veel comfortabeler op het podium.”

 

De meeste mensen kennen Meike de Jong waarschijnlijk van het RTL Nieuws of van Omroep Brabant. Maar de presentatrice heeft dus óók een bloeiende carrière als dagvoorzitster bij congressen. De ene keer gaat het over vernieuwingen in de zorg, de andere keer spreekt zij met Europarlementariërs over innovatieve samenwerkingen in de agrifood sector in Noordoost-Brabant. “Ik had al een aantal Engelstalige congressen gedaan”, vertelt Meike. “Dat ging op zich goed, maar ik dacht wel: het kan altijd beter. Ik wilde mijn vocabulaire uitbreiden, en meer weten over de grammatica. Klopten die dingen die ik jaren geleden op school had geleerd nog wel? Ook zocht ik meer manieren om me te uiten.” 


Back-up

Pas geleden had Meike een interview met eurocommissarissen en -parlementariërs. “Je moet drie weken van te voren je vragen indienen, maar zoiets verloopt altijd anders dan gepland. Dus ik wist dat er op de dag zelf allemaal nieuwe dingen te berde gebracht zouden worden. Ik had toen met Melissa afgesproken dat ik haar tussen 9.30 en 10.00 nog kon bellen, mocht er iets zijn. Uiteindelijk was het niet nodig, maar het helpt als je iemand op de achtergrond hebt.”
Meike kijkt met veel plezier terug op de trainingen. “Wat ik leerde was heel specifiek voor mijn werk. Waar mijn congres ook over ging: Melissa zocht er steeds precíes de juiste teksten bij. Ik heb nu veel meer mogelijkheden om me uit te drukken. Dat is belangrijk in mijn werk als procesbegeleider van een discussie. Als ik bijvoorbeeld tegen iemand wil zeggen, dat hij wel wat meer kan uitweiden, zeg ik ‘Please, share your ideas about this subject’ of ‘With your experience….’ Of stel: ik wil iemand uitnodigen om zijn mening te geven, of aanmoedigen om door te gaan. Dan zeg ik: ‘Could you illustrate/elaborate on that?’ En om af te sluiten: ‘Please give our speakers a round of applause, thank you all for joining today’s session!’ Met dit soort variatie in mijn vocabulaire kan ik een debat nog beter in goede banen leiden.”  

 

Training op maat
Heeft u een medewerker die ook zijn of haar Engels, Frans of Chinees moet versterken voor een zakelijke ontmoeting? Neem contact op met STE voor een traject op maat. Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina