STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

12 oktober 2016

Duitse les via de Virtual Classroom

Hij werkt bij BIB (Dreumex) in Roermond. Meer dan de helft van zijn klanten en leveranciers is Duits. Productmanager Ton Lagarde wil die taal ook spreken, en besluit Duitse lessen te nemen bij STE Languages. “We konden wel communiceren in het Engels, maar ik merk dat klanten het waarderen dat ze hun verhaal kwijt kunnen in het Duits.” Vanwege de reisafstand kreeg Ton les via de Virtual Classroom van STE.


“Duitse klanten waarderen het dat ik Duits spreek”

Met zijn huis in Zaltbommel en kantoor in Oss zit Ton Lagarde (29) al genoeg in de auto. Duitse lessen bij STE in Sittard of Eindhoven zag hij niet zo zitten. Daarom kwam hij bij de optie uit om les te krijgen via de Virtual Classroom. “Elke donderdag zit ik om 16.30 uur klaar achter mijn laptop voor de Duitse training”, zegt hij. “Ik log in op de digitale leeromgeving van STE en krijg contact met Elisabeth Zijlstra, de taaltrainer. Eerst praten we een tijdje over de afgelopen week, en hoe het met me gaat. Daarna bespreken we het huiswerk en discussiëren we over Duitse kranten of tijdschriften en regelmatig een magazine uit mijn vakgebied. Allemaal in het Duits natuurlijk. Soms laat ik Elisabeth een mail zien die ik wil sturen of gestuurd heb, en dan geeft ze tips hoe ik mijn Duits kan verbeteren.”

 

Aanvankelijk werd Ton na de intake bij STE op het startersniveau ingedeeld. “Ik heb op het VWO een paar jaar Duits gehad, maar dat was weggezakt. Toen we begonnen met het A1 niveau, kwam het allemaal terug. Door dat boek gingen we snel heen. Op het laatst deed ik ook oefeningen op B1 niveau. In twintig lessen ben ik enorm vooruitgegaan.”

 

Over de drempel
Ton zegt het meest te leren van het praten zelf. Met Elisabeth, maar ook met de verkoopmanager van zijn bedrijf, die vloeiend Duits spreekt. “Ik schrijf dagelijks mails in het Duits, en heb gemiddeld twee keer per week een gesprek volledig in het Duits”, zegt hij. “Ik vraag nog wel vaak ‘Wie sagt man das?’, maar dat is niet erg. Duitse klanten waarderen het dat ik Duits spreek. Je merkt dat ze het leuk vinden.” Hij geeft toe dat het nog steeds een stap is om Duits te praten. “Maar er is maar één manier om het te leren: gewoon doen. Gewoon proberen.”


“Er is maar één manier om het te leren: gewoon doen”

 


Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina