STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

24 augustus 2017

De voordelen van het leren van andere talen

De psycholinguïst Frank Smith zei het ooit al: “One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way”. Het beheersen van meerdere talen biedt alleen maar voordelen. Het brengt je niet alleen verder in deze wereld, het zorgt ook voor meer begrip en tolerantie en is zelfs van invloed op de lichamelijke gezondheid.

 

Bron: TVcN 


Er wordt vaak gezegd dat meertaligheid typisch een kenmerk van Europa is. Er wordt echter ook beweerd dat in een internationale context het gebruik van een lingua franca, met het Engels als favoriet, wellicht eenvoudiger en kosteneffectiever is dan mensen aan te moedigen meerdere talen te leren. En dat is jammer, want hoewel het natuurlijk prima is om Engels als tweede taal te beheersen, zijn er nog zoveel meer mooie talen. Het taalbeleid van de Europese Unie moedigt bijvoorbeeld Europese burgers aan meertalig te worden en minstens twee andere talen naast de eigen moedertaal te leren omdat het zoveel voordelen heeft.


Taal en identiteit zijn nauw verwant. Taal is een deel van onze identiteit en de sociale structuur van een bepaald land of gebied, dat mensen een gevoel van verbondenheid geeft. Het leren van andere talen is niet alleen een daad van respect of een middel om effectiever te communiceren, het ondersteunt ook de cognitieve ontwikkeling en verwerft competenties en vaardigheden die waardevol zijn in een geglobaliseerde wereld.


Het leren van talen draagt ook bij aan de bereidheid culturele verscheidenheid te waarderen en te koesteren, en dus de algemene houding van tolerantie en wederzijds begrip. Wie meerdere talen beheerst, zal beter uitgerust zijn om op te treden in en zich aan te passen aan een interculturele samenleving. Het beheersen van vreemde talen heeft dus niet alleen voordelen in het bedrijfsleven, maar in de maatschappij in het algemeen.


Een totaal ander voordeel van meertaligheid ligt op het gezondheidsvlak. Het zou beschermen tegen dementie. Onderzoekers constateerden een tijdje terug dat meertalige mensen pas drie tot vier jaar later dementieverschijnselen krijgen dan mensen die slechts één taal spreken. Meertaligheid zorgt voor een betere cognitieve prestatie gedurende het hele leven omdat het goed omgaan met twee talen een bepaalde vaardigheid van de hersenen vereist. Meertaligheid maakt de hersenen flexibel en efficiënt. Sterker nog, mensen die meerdere talen spreken schijnen sowieso vaak een betere mentale gezondheid te hebben!

 

Uit een ander onderzoek bleek ook dat een nieuwe taal leren de hersenen verandert. Het kan leiden tot toename van de grootte van bepaalde hersengebieden. De vergrootte delen waren de hippocampus, een diepliggende hersenstructuur die wordt betrokken bij het leren van nieuw materiaal en ruimtelijke navigatie, en drie gebieden in de cerebrale cortex (de hersenschors). Mensen met een grotere groei in de hippocampus en gebieden van de hersenschors met betrekking tot het leren van talen, hadden betere taalvaardigheden dan de andere mensen die aan het onderzoek deelnamen.
Zo ziet u maar weer, het biedt niets dan voordelen om meertalig te zijn. En niemand is te oud om te leren!

 Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina