STE Trainingen

committed to learning
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

15 augustus 2018

Examen OriŽntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) is een verplicht onderdeel van het Inburgeringsexamen en gaat over werken en werk zoeken. Omdat de wachttijden bij DUO voor het eindgesprek enorm opliepen, heeft de Minister de regels voor het examen veranderd.


U kunt nu 2 routes bewandelen:


1) Portfolio én een eindgesprek
U maakt een portfolio. U stuurt uw portfolio op naar DUO. DUO kijkt uw portfolio na. Is uw portfolio goedgekeurd? U kunt dan het eindgesprek doen. Deze wordt voor u gepland. Slaagt u voor het eindgesprek? Dan bent u direct ook geslaagd voor het ONA-examen. U moet wel rekening houden met lange wachttijden.


2) Digitaal Portfolio én 64 uur ONA-cursus bij een school met een Blik op Werk-keurmerk
U maakt een digitaal portfolio. Via Mijn Inburgering stuurt u uw portfolio op naar DUO. DUO kijkt uw portfolio na. Is uw portfolio goedgekeurd en kunt u laten zien dat u een ONA-cursus met een studiebelasting van 64 uur heeft gevolgd bij een Blik op Werk-school? Dan bent u geslaagd voor het ONA-examen.


Vanaf september kunt u bij STE Languages een ONA training met een studiebelasting van 64 uur. Wij zijn gecertificeerd en voeren het Blik op Werk-keurmerk. Meer over onze ONA-training vindt u op onze website:


Het volgende komt in de training aan bod:

  • Hoe vind je als nieuwkomer een baan die bij je past?
  • Welke sectoren en beroepen zijn er in Nederland?
  • Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
  • Wat kan ik in Nederland doen met mijn diploma?
  • Ik heb geen diploma, wat nu?
  • Hoe zit het Nederlandse beroepsonderwijs in elkaar en kan ik aanvullende cursussen en opleidingen volgen?


Tijdens de training gebruiken we de acht resultaatkaarten van DUO. Je leert een portfolio te maken van deze resultaatkaarten. Dit portfolio heb je nodig voor Mijn Inburgering.
In de training wordt theorie afgewisseld met praktische oefeningen. Ook krijg je uitgebreide huiswerkopdrachten. De totale studiebelasting voor de cursus is 64 uur. Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina