STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

14 augustus 2013

Cursist aan het woord: Yvonne Kuppen-Piels

“Na de les dénk ik zelfs in het Engels”

Het is beslist niet leuk als je boventallig wordt verklaard en op zoek moet naar ander werk. Maar Yvonne Kuppen-Piels maakte van de nood een deugd. Ze volgde een cursus Engels bij STE en bereikte het niveau B1+. “Dat is mooi, want het is nog een niveau hóger dan dat ze doorgaans vragen bij vacatures”, zegt ze.


Yvonne werkte als secretaresse bij Van Gansewinkel Groep en wilde altijd al een keer haar Engels bijspijkeren. Het kwam er steeds niet van. “Toen ik boventallig werd verklaard, kreeg ik de kans”, kijkt ze terug. “Ik besprak het met mijn werkcoach en die was er ook van overtuigd dat ik mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt zou vergroten met een taaltraining. Alles wordt steeds internationaler en bij verschillende bedrijven in Eindhoven is Engels al de voertaal, of er wordt veel Engels gesproken. In mijn vorige baan belde ik bijvoorbeeld ook vaak banken en klanten met wie ik Engels moest spreken.”


Small talk

Drie maanden volgde Yvonne een individuele training, die ze combineerde met een workshop ‘Engelstalige e-mails schrijven’. “Daarin leerde je vooral hoe je de juiste tijden in het Engels gebruikt.  Elke les moest je twee e-mails meenemen. Die werden dan gekopieëerd en besprak je met elkaar. Zo leerde je van elkaar. Dat waren de meest leerzame momenten van de training.”


In het individuele traject deed ze luistertoetsen, voerde telefoongesprekken en oefende small talk in de pauzes. Ook dicussieerde ze met de trainer over actuele thema’s, zoals het werken in verschillende culturen. “Ik vond het best pittig, vooral de weken waarin ik én privéles had én de e-mailworkshop volgde. Maar het was zo leuk! Als ik nu TV kijk, luister ik echt naar het Engels en lees geen ondertitels meer. En laatst op de weg terug merkte ik in de auto dat ik in het Engels dacht!”
 Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina