STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

15 oktober 2013

Inburgering: goed voorbereid je examen in

Over nut en noodzaak kan iedereen een mening hebben. Maar als je dan tóch Inburgeringsexamen moet doen, kun je er maar beter voor zorgen dat je goed voorbereid bent. STE heeft voor expats een speciale training ontwikkeld, die perfect aansluit op het Inburgeringsexamen. “Mijn cursisten vonden het examen reuze meevallen”, zegt Nike van Bers, een van de trainers. “Ze zijn allemaal geslaagd.”


Een van Nikes cursisten is Darcy Chen uit China. Sinds enkele jaren woont ze in Nederland en ze werkt bij ASML. Ze wil in Nederland blijven. Daarvoor moet ze het Inburgerings- of Staatsexamen doen en zij heeft voor het eerste gekozen. Ze bereidt zich goed voor, en slaagt met gemak. “De training was leuk, en het examen vond ik niet moeilijk”, laat Darcy na afloop weten. “Je moest bijvoorbeeld een mail schrijven om je af te melden voor een bijeenkomst, omdat je ziek was. Nou: dat lukte wel. De Toets Gesproken Nederlands vond ik wel wat moeilijker.” Voor dat onderdeel leert u om examen via de telefoon en de spraakcomputer te doen. U moet hierbij allerlei vragen beantwoorden. “Gelukkig hoefde je niet alle vragen goed te hebben, dus ik heb het toch gehaald.” Voor meer informatie over TGN vindt u hier.

 

Goed voor je carrière
STE ziet dat veel werkgevers expats aanbieden om het Inburgerings- of Staatsexamen te doen. “Het zijn landelijke examens”, zegt taaltrainer Nike van Bers. “Daardoor zijn ze bekender en hebben ze iets meer status. Zo’n diploma staat mooi op je CV en het vergroot je carrièremogelijkheden in Nederland.”

 

De kortste weg?

De Staatsexamens zijn op B1 en B2 niveau, terwijl het Inburgeringsexamen de taalverwerving op A2 niveau toetst. Daarom wordt het Inburgeringsexamen soms als de kortste en snelste weg naar Inburgering gezien. Maar er zit een addertje onder het gras. “Naast de taalvaardigheid verlangt dit examen ook van deelnemers dat ze zich verdiepen in de Nederlandse cultuur”, legt Nike uit. “Dit werd voorheen getoetst in de vorm van een examen en een portfolio, tegenwoordig alleen nog met vragen op het examen. Een kandidaat moet bijvoorbeeld weten dat we in Nederland ons afval scheiden, en dat ouders hun kind de dag na de geboorte moeten aangeven op het stadhuis.”

 

Praktische taal
Hoewel deze onderwerpen aan bod komen in de cursus, gaat de meeste aandacht uit naar taalverwerving. “We geven de deelnemers veel concrete voorbeelden en oefenopdrachten, die op de examens lijken”, zegt Nike. “Hiervoor hebben we speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Wat de cursisten leren is heel functioneel. Bijvoorbeeld: stuur een kaartje om iemand te feliciteren. Of: schrijf een e-mail dat je een afspraak wilt verzetten.” Er moet wel veel lesstof worden behandeld in korte tijd. Nike vult de lessen daarom efficiënt in. “De teksten over de Nederlandse samenleving lezen de cursisten altijd thuis. Ook geef ik ze de antwoorden mee, zodat ze zelf hun huiswerk kunnen nakijken. Zo houden we in de les zo veel mogelijk tijd over voor bijvoorbeeld schrijfvaardigheid. Ik loop rond en geef de studenten meteen feedback op hun teksten. Zo zie je het best waar nog de meeste dingen mis gaan.”

 

Meer informatie
Wilt u meer weten over de examentrainingen van STE neem dan contact op met een van onze accountmanagers. U kunt ons natuurlijk ook bellen ( 040 – 245 28 60 of 046 – 411 09 29).


STE organiseert regelmatig ook informatiebijeenkomsten over Inburgering, in het Engels en in het Nederlands. Kijkt u hier voor de eerstvolgende datum.Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina