STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

15 oktober 2013

Cursist aan het woord: Odette Claus

“Wat kinderen leren van een intensieve een-op-een training is echt ongelofelijk”


Vóór de zomer zat hij nog in 2 VWO op het Augustinianum in Eindhoven. Nu gaat hij naar de British International School of Riyadh, Saoedie Arabië. We hebben het over de 14-jarige Victor Claus uit Heeze. Samen met zijn ouders en zus Michelle (17) verblijft hij twee jaar in het Midden Oosten. STE hielp het gezin op de valreep hun Engels te verbeteren.


Odette Claus komt terug op de compound. Ze hebben net hun auto gekregen en het was een hele opgave om door het drukke verkeer van Riyadh heen te komen. Odette snakt naar een glas water, want de lucht is nogal droog. Ze zegt het met een lach van oor tot oor, want het is overduidelijk dat ze het uitstekend naar haar zin heeft op haar nieuwe stek. “Ik moet er alleen nog aan wennen dat de weekends hier op vrijdag en zaterdag vallen”, vertelt ze via Skype. “Zondag is de eerste dag van de nieuwe week, en gaan de kinderen weer naar school.”

 

Sinds eind april wisten Odette en haar man Frank dat ze naar Saoedie Arabië zouden gaan, voor zijn werk bij Sabic. Ze hielden het stil, omdat dochter Michelle aan het leren was voor haar HAVO-eindexamen. Toen het eenmaal ‘openbaar’ werd, moest er een hoop geregeld worden voor het naderende vertrek. Juist in die hektiek volgde het gezin een intensieve taaltraining bij STE.


‘We have a problem with the airco’
“Dat dit toch lukte, was deels te danken aan de flexibele opstelling van STE-trainer Cathy Harrison”, zegt Odette. “Michelle en ik kregen les in Heeze, Victor op zijn oude school in Eindhoven.” Cathy kwam daar elke week naartoe, om het voor Victor behapbaar te houden. De Engelse lessen van het VWO mocht hij overslaan. “Dankzij de intensieve een-op-een lessen hebben de kinderen echt een enorme stap gemaakt in hun Engels”, blikt Odette terug. “Eigenlijk zouden álle kinderen dat moeten doen.” Zelf had Odette sinds haar schooltijd amper meer Engels gesproken. “Mijn vakliteratuur was wel in het Engels, en congressen ook, maar dat is toch anders dan praten. En ik heb niet echt een talenknobbel, ik ben meer van de wiskunde. Cathy oefende met mij allerlei specifieke situaties, zodat ik me zekerder voelde. Bijvoorbeeld: de britse buurvrouw staat voor de deur, wat zeg je? Of: er is iets stuk in je huis, je moet de onderhoudsdienst bellen. Hoe doe je dat? Het is handig om bepaalde zinnen paraat te hebben. Dan loopt een gesprek al veel fijner.”


A-levels voor Michelle
Engels is de tweede taal in Saoedie Arabië. Als ze gaat werken – Odette is orthoptist - , wil ze zich fatsoenlijk kunnen uiten. Voor de kinderen kwam het er ook op aan. De toegangstoetsen voor de prestigieuze British International School waren pittig. Michelle haalde het niveau voor de A-levels (vergelijkbaar met ons VWO), en kon de dag erna beginnen. Ze herkent in haar klasgenoten haar eigen gedrevenheid. “Een 6-jes cultuur kennen ze hier niet. Iedereen gaat naar de universiteit”, zegt haar moeder. Victors taalniveau bleek nog net niet in lijn met de ‘natives’, maar dankzij zijn uitstekende resultaten voor de wiskundetest, werd hij toch toegelaten. “Het Engels wat je leert op Nederlandse scholen richt zich vooral op grammatica en zinsbouw”, is Odettes ervaring. “Luisteren en spreken komt minder aan bod.” Tijdens de lessen van Cathy was hier wel volop aandacht voor. En nu helpt de Engelse leraar van Victors nieuw school hem twee keer per week om zijn Engels te verbeteren.
Al met al is Odette dik tevreden. “We wonen voor twee jaar in een land waar altijd de zon schijnt, en de kinderen hebben het goed naar hun zin op school en op de compound. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat we zijn gegaan!”

Ook als je géén plannen hebt om naar Saoedie Arabië te vertrekken, kun je Engelse les nemen bij STE. Kijk op www.ste.nl voor ons aanbod.Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina