STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

3 juni 2014

Nieuw inburgeringsexamen voor Spreken vanaf 1 november 2014

Het spreekexamen als onderdeel van het inburgeringsexamen Nederland verandert. Dit examen vervangt de Toets Gesproken Nederlands (TGN) en toetst de spreekvaardigheid van de inburgeraar op niveau A2 van het Raamwerk NT2. Dit examen is qua vorm in lijn met het spreekexamen buitenland en inhoudelijk in lijn met de andere onderdelen van het inburgeringsexamen Nederland zoals Bureau ICE die de afgelopen jaren heeft ontwikkeld in opdracht van het ministerie. Het  ministerie komt hiermee tegemoet aan de vele kritiek van het NT2-veld op het huidige examen.


Het inburgeringsexamen wordt vanaf 1 november 2014 volledig digitaal afgenomen via de computer. Er komt een toetsomgeving waardoor de verschillende examenonderdelen voor de inburgeraar herkenbaar zijn. Zowel het basisexamen buitenland als het spreekexamen Nederland zal in deze toetsomgeving worden afgenomen.

 

Basisexamen buitenland
Ook het basisexamen buitenland wordt dus grondig aangepakt. De belangrijkste verandering is dat de TGN (Toets Gesproken Nederlands), ook wel bekend als de 'telefoontoets' plaatsmaakt voor een digitaal examen. Het nieuwe basisexamen gaat in per 1 november 2014. Vanaf die datum maakt de inburgeraar de examens Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS), spreekvaardigheid en leesvaardigheid op de computer. De inhoud van dit taalexamen sluit aan op voor inburgeraars relevante contexten en niveau A1 van het Raamwerk NT2. 

 

 Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina