STE Trainingen

committed to learning
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

21 november 2014

OriŽntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt: Nieuw verplicht onderdeel inburgering

Op 1 januari 2015 wordt een nieuw onderdeel aan het inburgeringexamen in Nederland toegevoegd, namelijk: 'Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (=ONA)'. Het nieuwe examenonderdeel is verplicht voor alle personen die op of na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig worden. Het examenonderdeel zal bestaan uit twee onderdelen: een portfolio en een eindgesprek.


Het portfolio bestaat uit opdrachten waarbij de inburgeraar zich op de arbeidsmarkt gaat oriënteren en waarvan de uitkomsten door de inburgeraar worden ingevuld op acht kaarten, de zogenaamde ‘Resultaatkaarten’. 
Dit zijn kaarten waarop onderwerpen worden behandeld die gaan over beroepskeuze, beroepskansen, een realistisch beroepsbeeld, de Nederlandse werkcultuur, vaardigheden en opleidingen die iemand nodig heeft om in Nederland te werken. De inburgeraar maakt met behulp van het portfolio ook een loopbaanplanning die hij gaat uitvoeren. De kaarten zijn al bekend: Wilt u een voorbeeld zien, klik dan hierHet is dus nadrukkelijk geen taalexamen. 

 

Als het portfolio is goedgekeurd door de DUO, kan de inburgeraar voor het tweede onderdeel examen doen, dat is het eindgesprek waarin het portfolio besproken wordt.

 

Voor wie geldt dit nieuwe examenonderdeel? 

  • Iedereen die vanaf 1 januari 2015 inburgeringsplichtig wordt en nog geen 65 jaar is.   
  • Kandidaten die willen naturaliseren moeten ook slagen voor dit onderdeel. 
  • Kandidaten die na eerst een tijd als kennismigrant in Nederland gewerkt te hebben in aanmerking willen komen voor een vaste verblijfsvergunning.

Ook als iemand van plan was om aan zijn inburgeringsplicht te voldoen via Staatsexamen I of II, zal voor dit onderdeel moeten slagen.

 

We zullen zo snel als mogelijk komen met een aanbod via onze Open Inschrijvingen voor de voorbereiding op dit examenonderdeel. Een voorbereiding via individuele lessen zal dan ook tot de mogelijkheden behoren.

Als u vragen heeft over dit onderwerp, neem gerust contact met ons op. U kunt zich natuurlijk ook opgeven voor een van onze informatiebijeenkomsten Inburgering, die wij geregeld organiseren. Voor de eerstvolgende datum hiervan, klikt u hier.Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina