STE Trainingen

committed to learning
Bekijk ons aanbod Open Inschrijvingen
Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans
Mijn STE
  Nieuwsbrief  Contact 
Nederlands English
home > nieuws > detailweergave

Nieuws

15 oktober 2013

Dutch@Lunch bij Sabic

Het idee is zo eenvoudig en wellicht juist dáárom zo succesvol: breng je buitenlandse werknemers bij elkaar tijdens een lunch en laat ze samen Nederlands spreken. Een taaltrainer van STE begeleidt het gesprek en geeft – waar nodig – een korte toelichting of vertalingen. Dutch@Lunch een doorslaand succes bij Sabic in Geleen en wordt ook bij andere bedrijven opgestart.


Deelnemers hebben al eerder Nederlandse lessen gehad, maar wilen graag meer oefenen met spreken.  Niet in een lessituatie, maar gewoon tijdens de lunch. Ze willen praten met collega’s, over onderwerpen die ze zélf interessant vinden. Een groepje cursisten van Sabic gaat inmiddels de derde cyclus van taallunches in. Het is bovendien zó gezellig, dat ze soms ook bij iemand thuis afspreken. Om samen te koken en te eten, én met de afspraak om Nederlands te praten. “Maar dan missen ze toch wel een beetje de trainer ”, glimlacht Ilona Brouns, accountmanager van STE.

 

Samen met de taalcoördinator Nederlands Astrid Frénay en taaltrainer Karin Boeke zette ze begin 2012 Dutch@Lunch op. “De ongedwongen sfeer is het grote pluspunt van Dutch@Lunch”, legt ze uit. “Er is geen ingangstoets, er liggen geen lesboeken op tafel en je ontvangt geen certificaat. Of je actief meedoet aan het gesprek, is je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt ook alleen luisteren of een broodje eten. In de praktijk zie je dat mensen die al iets langer lessen volgen, het meest het woord voeren. De gespreksleider van STE leidt alles in goede banen en zorgt ervoor dat iedereen die dat wil de kans krijgt te oefenen.”

 

Nonnenvotten
In de groep bij Sabic zitten mensen uit onder meer Servië, India, Spanje en Engeland. Ze praten over hun hobby’s, uitjes in de regio en de kroning van de koning. “Met carnaval had de trainer Nonnenvotten meegenomen, een typisch Limburgs gebakje”, vertelt Ilona. “Dat vonden de deelnemers hartstikke leuk. Ze wonen per slot van rekening in Limburg, dus ze willen echt wel weten wat carnaval is.” Soms wordt er ook voor een zakelijker thema gekozen, zoals deelname aan een beurs. In die richting ziet Ilona toekomstige mogelijkheden. “Nu bestaat de groep alleen uit collega’s van hetzelfde bedrijf. We overwegen om op de Chemelot Campus (een bedrijventerrein, red.) ook een open inschrijving voor Dutch@Lunch te organiseren. Zo kunnen mensen van verschillende organisaties elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer.”
 
Meer informatie
Wilt u dat STE ook bij úw bedrijf aanschuift voor een lunch en een praatje? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers. U kunt ons natuurlijk ook bellen ( 040 – 245 28 60 of 046 – 411 09 29).Terug naar de overzichtsweergave
Terug naar de startpagina